Wirus grypy powoduje corocznie znaczącą liczbę zachorowań epidemicznych w sezonie od października do kwietnia. Zidentyfikowano do tej pory dwa typy wirusa grypy – A i B. Wirus wykazuje się dużą zmiennością i skłonnością do niemal ciągłych zmian antygenowych. Na podstawie dwóch białek powierzchniowych – hialuronidazy i neuraminidazy – wyróżniamy podtypy wirusa, które zarówno teraz, jak i w przeszłości były przyczyną wielu zachorowań o charakterze epidemicznym. W roku 1918 z powodu epidemii grypy typu A H1N1 (tzw. hiszpanki) zachorowało 500 mln ludzi, a 50–100 mln osób zmarło, co stanowiło wówczas 3–5% populacji ludzi na ziemi [1].
W roku 2009 zanotowano ponownie zachorowania wywołane wirusem typu A H1N1, który pierwotnie dotyczył trzody chlewnej, a następnie przełamał barierę gatunkową i zaczął szerzyć się wśród ludzi. Z tego względu zachorowania tym podtypem wirusa nazywane są do dziś potocznie świńską grypą [1]. Należy jednak zwrócić uwagę, że pomimo nazwy, zakażenia tym podtypem wirusa nie przenoszą się przez spożycie produktów pochodzenia zwierzęcego, a jedynie drogą kropelkową z człowieka na człowieka i przez bezpośredni kontakt z zarażonym zwierzęciem. W Polsce od kilku lat obserwowana jest rosnąca liczba przypadków grypy. W sezonie 2011–2012 odnotowano ich 1 085 471, w sezonie 2014–2015 3 803 998 zachorowań, natomiast w 2016–2017 już 4 841 678 przypadków grypy [2].
Szczepienia
Skutecznym sposobem zapobiegania zachorowaniom na grypę są szczepienia ochronne. Na rynku dostępnych jest kilka preparatów szczepionek inaktywowanych podawanych drogą inie...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 wydań czasopisma "Forum Pediatrii Praktycznej"
- Nielimitowany dostęp do całego archiwum czasopisma
- Dodatkowe artykuły niepublikowane w formie papierowej
- ...i wiele więcej!