Definicje
Alergia na pokarm – reakcja nadwrażliwości z udokumentowanym lub bardzo prawdopodobnym mechanizmem odpornościowym. Alergia na pokarm IgE-zależna – reakcja nadwrażliwości z udziałem przeciwciał IgE.
Alergia na pokarm IgE-niezależna – reakcja nadwrażliwości z udziałem innych mechanizmów odpornościowych.
Tab. 1. Epidemiologia
Postać | Częstość występowania |
Alergia na białka mleka krowiego | |
*Niemowlęta karmione sztucznie | 1,9–3,2% |
*Niemowlęta karmione piersią | 0,5% |
Alergia na jajo kurze | 2,6% |
Alergia na orzeszki ziemne | 0,4–0,6% |
Alergia na pszenicę | 0,4% (uczulenie) |
* Według Sicherer i wsp. Pediatrics 2003; 111:1591–4; Boyce i wsp. JACI 2010; 126:S1–S58.
Ryc. 1. Podział nadwrażliwości na pokarm (Allergy 2001;56:813–24)
Alergeny pokarmowe
Do najczęstszych alergenów pokarmowych należą produkty podane w tab. 2.
Tab. 2. Pokarmy najczęściej wywołujące reakcje alergiczne
Niemowlęta | Dzieci | Dorośli |
mleko krowie soja |
mleko krowie jajo kurze orzeszki ziemne orzechy laskowe, włoskie itp. ryby skorupiaki pszenica soja |
orzeszki ziemne orzechy laskowe, włoskie itp. ryby skorupiaki |
Patogeneza
Reakcje nadwrażliwości na pokarm mogą przebiegać jako reakcje natychmiastowe IgE-zależne (typ I według Gella i Coombsa) oraz jako reakcje opóźnione (typ IV, komórkowy). U części pacjentów znaczenie mają oba mechanizmy.
Odpowiedź o charakterze IgE-zależnym pojawia się w ciągu kilku minut do dwóch godzin od spożycia alergenu, rzadziej w 6–12 godzin (reakcja późna). W reakcji o typie komórkowym objawy kliniczne występują po ...