Alergia na pokarm

Studium przypadku

Alergia na pokarm występuje przede wszystkim w pierwszych latach życia i dotyczy ok. 5–8% dzieci; wśród dorosłych występuje rzadziej (ok. 2–3% populacji). U dzieci najczęstszą postacią jest alergia na białka mleka krowiego oraz jajo kurze.

Definicje

Alergia na pokarm – reakcja nadwrażliwości z udokumentowanym lub bardzo prawdopodobnym mechanizmem odpornościowym. Alergia na pokarm IgE-zależna – reakcja nadwrażliwości z udziałem przeciwciał IgE.
Alergia na pokarm IgE-niezależna – reakcja nadwrażliwości z udziałem innych mechanizmów odpornościowych.

Tab. 1. Epidemiologia 

Postać Częstość występowania
Alergia na białka mleka krowiego       
*Niemowlęta karmione sztucznie 1,9–3,2%
*Niemowlęta karmione piersią 0,5%
Alergia na jajo kurze 2,6%
Alergia na orzeszki ziemne 0,4–0,6%
Alergia na pszenicę 0,4% (uczulenie)

* Według Sicherer i wsp. Pediatrics 2003; 111:1591–4; Boyce i wsp. JACI 2010; 126:S1–S58.

Ryc. 1. Podział nadwrażliwości na pokarm (Allergy 2001;56:813–24)

Alergeny pokarmowe 

Do najczęstszych alergenów pokarmowych należą produkty podane w tab. 2. 

Tab. 2. Pokarmy najczęściej wywołujące reakcje alergiczne 

Niemowlęta Dzieci Dorośli
mleko krowie 
soja 
mleko krowie
jajo kurze
orzeszki ziemne
orzechy laskowe, włoskie itp.
ryby
skorupiaki
pszenica
soja
orzeszki ziemne
orzechy laskowe, włoskie itp.
ryby
skorupiaki

Patogeneza

Reakcje nadwrażliwości na pokarm mogą przebiegać jako reakcje natychmiastowe IgE-zależne (typ I według Gella i Coombsa) oraz jako reakcje opóźnione (typ IV, komórkowy). U części pacjentów znaczenie mają oba mechanizmy.

Odpowiedź o charakterze IgE-zależnym pojawia się w ciągu kilku minut do dwóch godzin od spożycia alergenu, rzadziej w 6–12 godzin (reakcja późna). W reakcji o typie komórkowym objawy kliniczne występują po ...

Ten artykuł jest dostępny tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się.

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI