Amoksycylina z kwasem klawulanowym to antybiotyk beta-laktamowy z inhibitorem beta-laktamazy. Dołączenie inhibitora poszerzyło spektrum działania amoksycyliny wobec szczepów, które z założenia są wrażliwe na półsyntetyczne penicyliny, ale w mechanizmie wytwarzania lekooporności zaczęły produkować penicylinazy, czyli beta-laktamazy A. Sama amoksycylina jest antybiotykiem o szerokim spektrum działania.
Kwas klawulanowy to organiczny związek chemiczny pochodzący od bakterii Streptomyces clavuligerus. Poprzez łączenie się z miejscem aktywnym beta-laktamaz, chroni amoksycylinę (i inne antybiotyki beta-laktamowe, z którymi jest łączony) przed hydrolizą pierścienia beta-laktamowego. Sam nie posiada w zasadzie działania przeciwbakteryjnego [1].
Kwas klawulanowy jest dość dobrze wchłaniany z przewodu pokarmowego. Maksymalne stężenie w surowicy osiąga po 40–120 minutach. Na jego wchłanianie nie mają wpływu spożywane pokarmy ani leki zawierające wodorotlenek glinu.
Sam kwas klawulanowy ma bardzo niski potencjał immunogenny. Dodanie go do amoksycyliny tylko w niewielkim stopniu zwiększa ryzyko alergii. Większość doniesień o reakcjach alergicznych dotyczy amoksycyliny, a nie kwasu klawulanowego [1]. Okres półtrwania kwasu klawulanowego w surowicy wynosi około 1 godzinę. Nie dochodzi do kumulacji, dopóki klirens kreatyniny nie spadnie poniżej 10 ml/min [1].
Połączenie amoksycyliny z kwasem klawulanowym nie wpływa na właściwości farmakokinetyczne żadnej z tych substancji.
Metabolizm ma miejsce w wątrobie, 25% kwasu klawulanowego i ok. 18% amoksycyliny łączy się z białkami osocza. Produkty metabolizmu wydalane są przez płuca, z kałem oraz moczem, 60–70% amoksycyliny i ok. 40–65% kwasu klawulanowego wydalane jest w postaci niezmienionej z moczem.
Amoksycylina z kwasem klawulanowym dobrze penetruje do większości tkanek i narządów, w tym do płuc, wydzieliny drzewa oskrzelowego i wydzieliny z zatok szczękowych, wytwarza terapeutyczne stężenie w żółci, w płynie w uchu środkowym oraz tkance migdałków. Preparaty złożone z tych substancji dobrze penetrują do mięśni, tkanki tłuszczowej, osiągają wysokie stężenia w moczu. Po doustnym podaniu amoksycyliny z kwasem klawulanowym stężenie w płynie opłucnowym wynosi od 46% do 91% szczytowych poziomów w surowicy. Dobrze penetruje do płynu otrzewnowego i stawowego. Przenika przez łożysko. Amoksycylina przenika do mleka matki, kwasu klawulanowego nie wykryto natomia...