Jak i czy da się przyspieszyć nabywanie tolerancji na białka mleka krowiego?

Studium przypadku

Alergia na białka mleka krowiego (ABMK) to najczęstsza alergia pokarmowa w wieku niemowlęcym i wczesnodziecięcym (ok. 90%). Jej częstość wg ESPGHAN określana jest na ok. 1%. Według tych samych danych ABMK zanika u ok. 50% dzieci w 12. m.ż., u >75% w 3. r.ż., a u 90% w 6. r.ż. Pozostałym alergia na BMK pozostaje jednak na całe życie. W zależności od rodzaju antygenu, stanu mikrobioty jelitowej i bariery jelitowej oraz podłoża genetycznego, rozwój alergii zmierzać może w kierunku alergii IgE-zależnej lub IgE-niezależnej. Istotną rolę w warunkowaniu kierunku rozwoju odgrywają limfocyty regulatorowe (Treg). Jest to zmiana w czasie manifestacji narządowej (od atopowego zapalenia skóry lub objawów jelitowych do objawów oddechowych, takich jak astma czy alergiczny nieżyt nosa) oraz zmiana w czasie rodzaju alergenów (od pokarmowych do powietrznopochodnych/inhalacyjnych. W pracy wykazano, że najszybszą drogą do nabycia tolerancji na BMK jest zastosowanie hydrolizatu kazeinowego o znacznym stopniu hydrolizy (eHC) w połączeniu z Lactocaseibacillus rhamnosus GG. Podobnie to zestawienie najskuteczniej redukuje wystąpienie tzw. marszu alergicznego. Inne dostępne hydrolizaty też wykazują takie działanie, ale zdecydowanie mniej nasilone.

Alergia na białka mleka krowiego (ABMK) to najczęstsza alergia pokarmowa w wieku niemowlęcym i wczesnodziecięcym (ok. 90%). Pozostałe alergeny w tym wieku to jaja, ryby, soja, orzeszki ziemne i pszenica. U nastolatków, młodych dorosłych i w wieku późniejszym najczęstszymi alergenami są orzeszki ziemne, ryby i skorupiaki (ok. 85%) [1, 2]. Jeszcze w pierwszej połowie XX w. alergia ta należała do rzadkości [3], jednak od lat 70. XX wieku jej częstość zaczęła narastać [3]. Według starszych danych i badań narodowych jej częstość występowania określano na 1,8–7,5% [3]. Nowsze dane WAO (World Allergy Organization) z 2022 r. częstość tę określają na 2–4,5% [4], a najnowsze dane ESPGHAN z 2024 r. na ok. 1% [5]. Według tych samych danych ABMK
zanika u ok. 50% dzieci w 12. m.ż., u >75% w 3 r.ż., a u 90% w 6. r.ż. [6]. Pozostałym alergia na BMK pozostaje jednak na całe życie.
W zależności od rodzaju antygenu, stanu mikrobioty jelitowej i bariery jelitowej oraz podłoża genetycznego rozwój alergii zmierzać może w kierunku alergii IgE-zależnej lub IgE-niezależnej. Istotną rolę w warunkowaniu kierunku rozwoju odgrywają limfocyty regulatorowe (Treg). Podstawowe mechanizmy rozwoju alergii, m.in. na białka mleka krowiego, podsumowuje i ilustruje ryc. 1.

APC – antigen presenting cel, IFN – interferon, IL – interleukina, TNF – tumor necrosis factor

Ryc. 1. Podstawowe mechanizmy rozwoju alergii
a. Berni Canani R., Di Costanzo M., Pezella V., et al. The Potential Therapeutic Efficacy of Lactobacillus GG in Children with Food Allergies. Pharmaceuticals 2012; 5(6): 655–664. b. Jo J., Garssen J., Knippels L., Sandalova E. Role of Cellular Immunity in Cow’s Milk Allergy: Pathogenesis, Tolerance Induction, and Beyond. Mediators of Inflammation. http://dx.doi.org/10.1155/2014/249784. c. Renz H., Allen K.J., Sicherer S.H., Sampson H.A., et al. Food allergy. Nature reviews Disease primers. 2018; 4(1): 1–20. d. Noah T.K., Knoop K.A., McDonald K.G., et al. IL-13-induced intestinal secretory epithelial cell antigen passages are required for IgE-mediated food-induced anaphylaxis. J Allergy Clin Immunol (2019) 144(4): 1058–73.e3. 10.1016/j.jaci.2019.04.030


Z alergią pokarmową ujawniającą się w pierwszych miesiącach i latach życia nieodłącznie związany jest tzw. marsz alergiczny. Jest to zmiana w czasie manifestacji narządowej (...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 wydań czasopisma "Forum Pediatrii Praktycznej"
  • Nielimitowany dostęp do całego archiwum czasopisma
  • Dodatkowe artykuły niepublikowane w formie papierowej
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI