ARFID – jest to stosunkowo nowe rozpoznanie, które było wyróżnione jako oddzielna jednostka nosologiczna w 2013 roku przy publikacji DSM-5 (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders). Rozpoznanie ARFID dotyczy najczęściej pacjentów, którzy mają symptomy niepasujące do kryteriów tradycyjnych rozpoznań zaburzeń odżywiania. Tacy pacjenci mają opór przed przyjmowaniem posiłków.
Avoidant/Restrictive Food Intake Disoder (ARFID) został wprowadzony do nomenklatury psychiatrycznej 6 lat temu jako nowe sformułowanie Feeding Disorder of Infancy and Early Childhood. ARFID rozszerza poprzednie pojęcie zaburzenia odżywania na całą długość życia. DSM-5 przedstawia trzy formy ARFID, które mogą zaistnieć osobno lub w różnych zestawieniach.
Do pierwszej z nich zaliczają się osoby z wrażliwością sensoryczną unikające konkretnych posiłków, najczęściej mięsa, owoców lub warzyw z powodu awersji specyficznych smaków, tekstur lub zapachów. Druga grupa ARFID to osoby, które...
ARFID – zaburzenia odżywania
Nowe rozpoznanie starego problemu
Zaburzenia odżywiania, manifestujące się ograniczaniem albo unikaniem posiłków, w literaturze anglojęzycznej nazywa się Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder (ARFID), a w języku polskim: zaburzenie polegające na ograniczeniu/unikaniu przyjmowania pokarmów. Jest to jednostka chorobowa z pogranicza psychiatrii i pediatrii, chorób wewnętrznych.
Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się.