Choć niewątpliwie najbardziej fizjologicznym sposobem karmienia noworodków i niemowląt jest karmienie piersią, to zdarzają się przypadki, w których matki nie mogą lub nie chcą karmić piersią z powodów medycznych, społecznych lub psychologicznych. Niemowlę wymaga wtedy bezpiecznej alternatywnej metody żywienia. Potrzeba posiadania alternatyw dla karmienia piersią nie jest zjawiskiem nowym – istnieje od stuleci. Wybór alternatyw dla karmienia piersią był jednak w przeszłości ograniczony, a za najbardziej preferowany i najbezpieczniejszy wybór uważano karmienie przez mamki [1].
Oprócz karmienia przez mamki, istnieją dowody na to, że stosunkowo powszechnie, jako alternatywę, stosowano mleka zwierzęce i to już w 2000 r. p.n.e. [2]. Pod koniec XVIII wieku mleko zwierzęce stało się powszechniej dostępne i obok mleka ludzkiego coraz częściej stosowano zastępczo mleko ośle, kozie, krowie, kobyle i owcze [3]. Stosowanie niemodyfikowanego rozcieńczonego mleka krowiego z cukrem i mąką pszenną pamiętam jeszcze dokładnie z początków mojej kariery zawodowej. Na szczęście współcześnie posiadamy zdecydowanie doskonalsze przemysłowe metody takiego żywienia w postaci mlek modyfikowanych na bazie mleka krowiego i, od stosunkowo niedawna, mlek modyfikowanych na bazie mleka koziego. Zasadnicze elementy składowe pokarmu kobiecego, mleka krowiego i koziego przedstawia tabela 1.
Wyszczególnienie | Pokarm kobiecy | Mleko krowie | Mleko kozie |
Białko (g/100 ml) | 0,89–1,4 | 3,4 | 3,08 |
Kazeina % | 30% | 82% | 80,50% |
Kazeina % | 3,9–4,4 | 3,5 | 3,7 |
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (g/100 ml) | 0,4 | 0,1 | 0,4 |
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (%) | 50,5 | 12 | 9,4 |
Laktoza (g/100 ml) | 6,4–7 | 4,5–5 | 4,1–4,4 |
Oligosacharydy | 5–20 g/l* | 30–60 mg/l* | 60–350 mg/l* |
Składniki mineralne (g/100 ml) | 0,2 | 0,7 | 0,75 |
Wapń (mg/100 ml) | 26 | 87 | 121 |
Fosfor (mg/100 ml) | 16 | 76 | 104 |
Kcal/100 ml | 71 | 61 | 69 |
*Proszę zwrócić uwagę na wybitnie różniące się stężenia oligosacharydów w pokarmie kobiecym (g/l) oraz w pozostałych mlekach (mg/l)
Różnice w składzie tych natywnych mlek są z oczywistych względów niekiedy znaczne i dotyczą m.in. obecności, rodzaju i stężenia naturalnych prebiotyków (oligosacharydy),...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 wydań czasopisma "Forum Pediatrii Praktycznej"
- Nielimitowany dostęp do całego archiwum czasopisma
- Dodatkowe artykuły niepublikowane w formie papierowej
- ...i wiele więcej!