Standardy diagnostyki ABMK – wytyczne dla pediatry

Studium przypadku

W pracy omówiono zasady rozpoznawania alergii na białka mleka krowiego (ABMK) z perspektywy lekarza pediatry pracującego w POZ, niebędącego ani gastroenterologiem, ani alergologiem. Wnikliwa analiza objawów klinicznych wraz z testem eliminacji i ewentualnej prowokacji są wystarczającymi kryteriami rozpoznawczymi i pozwalają na włączenie leczenia bez konsultacji ze specjalistą. Badania pomocnicze (sIgE – testy skórne) w samym rozpoznaniu nie odgrywają zasadniczej roli, jednak w podejmowaniu decyzji dotyczących ewentualnej prowokacji, czasu oraz miejsca jej przeprowadzenia są już niezbędne. Otwarty test prowokacji może być przeprowadzany w sposób bezpieczny w warunkach POZ tylko w przypadku alergii IgE-niezależnej. We wszystkich innych przypadkach (alergia IgE-zależna, reakcje anafilaktyczne w wywiadzie) test prowokacji (zarówno otwarty, jak i z podwójnie ślepą próbą) powinien być przeprowadzany w warunkach szpitalnych, i tylko wtedy, gdy są zapewnione warunki do udzielenia natychmiastowej pomocy lub resuscytacji oraz dostęp do co najmniej dwóch żył. Przedstawiono także zasady kontroli przebiegu alergii na BMK.

Alergia pokarmowa to niepożądana, powtarzalna i odtwarzalna reakcja, powstała w wyniku specyficznej odpowiedzi odpornościowej organizmu na spożyty pokarm. Odpowiedź ta może być IgE-zależna (udział przeciwciał klasy IgE), IgE-niezależna (udział innych mechanizmów odpornościowych) najczęściej typu IV (komórkowa), lub rzadziej typu II i III wg Gella i Coombsa), a także mieszana (IgE-zależna i IgE-niezależna).

Podział alergii pokarmowej przedstawia rycina 1.

Ryc. 1. Podział alergii pokarmowej


Alergia na białka mleka krowiego

W ciągu ostatnich kilkunastu lat częstość występowania alergii pokarmowych na świecie i w Polsce znacznie wzrosła. Alergie pokarmowe stały się więc istotnym problemem w codziennej praktyce pediatrów, lekarzy rodzinnych, alergologów i lekarzy innych specjalności. Najczęściej alergie pokarmowe rozpoznawane są u niemowląt i małych dzieci, a częstość ich występowania szacuje się na około 6­–8% populacji dziecięcej [1], [2], [3]. 
Najczęściej uczulające pokarmy to tzw. wielka ósemka alergenów pokarmowych, tj. mleko krowie, jajo kurze, soja, pszenica, orzechy arachidowe, inne orzechy oraz ryby i skorupiaki. [AK1] Spośród wszystkich tych alergenów, częstość występowania alergii na białka mleka krowiego (ABMK) jest w 1. r.ż. zdecydowanie najwyższa. Odsetek niemowląt karmionych piersią z ABMK ocenia się na 0,5%, a niemowląt karmionych sztucznie na 1,9–3,2%. Estymacje szacują ten wskaźnik na 2 do 7,5%. Częstość występowania alergii pokarmowej w zależności od czynnika wyzwalającego ilustruje tabela 1 [4].
Objawy kliniczne ABMK są bardzo zróżnicowane i poza, na szczęście, rzadkimi przypadkami ciężkiej anafilaksji dotyczą przede wszystkim układu pokarmowego, skóry oraz układu oddechowego. W tabeli 2 przedstawiono zarówno łagodne lub umiarkowane, jak i ciężkie postaci kliniczne ABMK.

...

Tab. 1. Częstość występowania alergii pokarmowej w zależności od czynnika wyzwalającego
Pokarm Częstość (%)
Dzieci młodsze
Białka mleka krowiego 2,5

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 wydań czasopisma "Forum Pediatrii Praktycznej"
  • Nielimitowany dostęp do całego archiwum czasopisma
  • Dodatkowe artykuły niepublikowane w formie papierowej
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI