Nietolerancja histaminy u dzieci i młodzieży

Studium przypadku

Nietolerancja histaminy, inaczej nazywana pseudoalergią, jest typem nadwrażliwości, której diagnostyka w dalszym ciągu przysparza wielu trudności. Jej przyczyną jest brak równowagi pomiędzy ilością histaminy, która dostarczana jest do organizmu, a możliwością jej rozkładu, co wywołuje niepożądane objawy mające charakter wieloukładowy. Szczególnie bogate w histaminę są produkty fermentujące i długodojrzewające, a także niektóre owoce i warzywa oraz napoje. Ponadto wyróżniamy produkty, które stymulują uwalnianie histaminy zmagazynowanej w ustroju. Od klasycznej alergii odróżnia ją to, że w jej mechanizmie nie uczestniczą immunoglobuliny IgE. W artykule omówiono przyczyny, objawy oraz postępowanie w przypadku podejrzenia oraz rozpoznania nietolerancji histaminy [1, 2, 3].

Histamina i jej metabolizm

Histamina jest aminą biogenną pełniącą istotną funkcję w wielu procesach fizjologicznych zachodzących w organizmie, m.in. jako mediator procesów zapalnych oraz jako neuroprzekaźnik. Jest magazynowana w mastocytach oraz bazofilach, a w mniejszych ilościach także w makrofagach, płytkach krwi i limfocytach. Uwalniana jest do krwioobiegu pod wpływem bodźców immunologicznych oraz nieimmunologicznych. Histamina może być produkowana endogennie z histydyny (przy udziale enzymu dekarboksylazy histydyny) lub dostarczana z zewnątrz wraz z pożywieniem [2, 3, 5, 8, 10].
Wyróżnia się 2 drogi metabolizmu histaminy: 

  • Oksydacja przez diaminooksydazę (DAO) do kwasu imidazolooctowego – w głównej mierze odpowiada za rozkład histaminy egzogennej. Enzym DAO syntetyzowany jest głównie w jelicie cienkim, okrężnicy wstępującej, łożysku i nerkach. W przewodzie pokarmowym DAO jest głównym enzymem odpowiedzialnym za degradację histaminy dostarczanej wraz z pokarmem lub wytwarzanej przez mikrobiotę jelitową.
  • Metylacja przez N-metylotransferazę do N-metylohistaminy § – metabolizm zachodzi wyłącznie wewnątrzkomórkowo [2, 3, 5, 8, 10].
     

W tabeli 1 przedstawiono produkty bogate w histaminę oraz produkty, które stymulują jej uwalnianie z komórek tucznych [1, 3].

Tab. 1. Produkty wysokohistaminowe oraz stymulujące jej uwalnianie

Produkty bogate w histaminę

Produkty stymulujące uwalnianie histaminy

Fermentowane i dojrzewające – sery (szczególnie pleśniowe), wędliny (np. salami, szynka parmeńska), kiszonki, alkohol (wino, piwo), produkty sojowe fermentowane

Owoce i warzywa (truskawki, cytrusy, jabłka, daktyle, szpinak, seler, papryka, sałata)

Ryby i owoce morza (szczególnie konserwy rybne, wędzone...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 wydań czasopisma "Forum Pediatrii Praktycznej"
  • Nielimitowany dostęp do całego archiwum czasopisma
  • Dodatkowe artykuły niepublikowane w formie papierowej
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI