Burza w szklance mleka, czyli co warto wiedzieć o laktozie

Studium przypadku Otwarty dostęp
   Tematy poruszane w tym artykule  
  • Jakie są składniki i funkcje laktozy w organizmie człowieka oraz jej wpływ na zdrowie niemowląt.
  • Przegląd różnych form nietolerancji laktozy, w tym pierwotnego i wtórnego niedoboru laktazy oraz ich przyczyny.
  • Opis sposobów diagnozowania nietolerancji laktozy, w tym testów obciążenia laktozą i pomiaru wodoru w wydychanym powietrzu.
  • Porównanie zawartości laktozy w różnych produktach mlecznych i ukryte źródła laktozy w diecie.
  • Metody leczenia nietolerancji laktozy i alergii na białka mleka krowiego, w tym zastosowanie diet bezlaktozowych i preparatów laktazy.
  • Rola prebiotyków i probiotyków w terapii alergii na białka mleka krowiego i wpływ na mikrobiotę jelitową.

Laktoza jest dwucukrem zbudowanym z glukozy i galaktozy. Enzymem rozkładającym laktozę jest laktaza, której dodatkowa aktywnością jest rozkładanie glikolipidów pokarmowych. Laktaza występuje w rąbku szczoteczkowym enterocytów i w największej ilości w enterocytach „starych” znajdujących się naszczycie kosmków. Stąd w zaniku kosmków (bez względu na przyczynę), w nadmiernym złuszczaniu się enterocytów a także w bardzo nasilonej reakcji zapalnej np. w przebiegu alergii na białka mleka krowiego (ABMK) może wystąpić przejściowa nietolerancja laktozy. Laktoza pełni szereg ról w żywieniu niemowląt – jest ważnym źródłem energii, galaktozy do syntezy galaktolipidów w OUN, pełni także, przynajmniej w żywieniu niemowląt, rolę prebiotyku oraz poprawia wchłanianie wapnia. Choć z natury swej (składnik pokarmu kobiecego oraz mlek modyfikowanych) wydaje się niezbędna to w sytuacjach chorobowych można się bez niej obejść. Źródłem energii mogą być inne węglowodany (polisacharydy), galaktoza może być syntetyzowana bardzo wydajnie z glukozy, ważniejszymi prebiotykami w pokarmie są HMO lub w mieszankach GOS, FOS i syntetyczne HMO. Dostateczne wchłanianie wapnia można osiągnąć zwiększając podaż tego pierwiastka w mieszankach. Ponieważ źródłem przemysłowym laktozy oraz laktozy w hydrolizatach ją zawierających jest mleko bezpieczniej jest aby jej w hydrolizatach nie było. W opracowaniu przedstawiono także metody rozpoznawania i leczenie różnych postaci nietolerancji laktozy.

Laktoza jest dwucukrem zbudowanym z glukozy i galaktozy. Enzymem rozkładającym laktozę jest laktaza, której dodatkowa aktywnością jest rozkładanie glikolipidów pokarmowych. Dla zrozumienia choćby zjawiska wtórnej nietolerancji laktozy warto wiedzieć, że laktaza występuje w rąbku szczoteczkowym enterocytów i w największej ilości w enterocytach „starych” znajdujących się naszczycie kosmków. Stąd w zaniku kosmków (bez względu na przyczynę), w nadmiernym złuszczaniu się enterocytów a także w bardzo nasilonej reakcji zapalnej np. w przebiegu alergii na białka mleka krowiego (ABMK) może wystąpić przejściowa nietolerancja laktozy. 

Fizjologiczna rola laktozy

Laktoza jest jednym z najważniejszych źródeł energii dla niemowlęcia karmionego naturalnie, ale także żywionego mieszankami na bazie mleka krowiego. Glukoza i galaktoza stanowią 40% energii z pokarmu kobiecego. Laktoza jest ponadto źródłem galaktozy do syntezy niezwykle ważnych w rozwoju mózgu i układu nerwowego glikolipidów i glikoprotein – istotnych składników błon komórkowych. Laktoza, zwłaszcza w stężeniach obserwowanych u dzieci karmionych piersią, poprawia także wchłanianie wapnia [1, 2, 3]. Wydaje się także, że laktoza przynajmniej w żywieniu niemowląt pełni rolę prebiotyku, choć nie tak ważnego jak oligosacharydy pokarmu kobiecego (HMO) [4].

Fizjologiczna rola galaktozy

Laktoza poza glukozą jest źródłem galaktozy. Jest ona źródłem energii poprzez szlak glukozowy (cykl Leloir) ale także bardzo ważnym źródłem reszt galaktozowych w procesie glikozylacji, ważnego etapu w syntezie w układzie nerwowym mieliny, której dominującymi glikolipidami są galaktocerebrozydy. Stąd pochodzi zresztą dawna nazwa galaktozy – cerebroza wskazująca na jej związek z rozwojem OUN [5]. W związku z tym, że brak laktozy w diecie może sugerować jednocześnie niedobór galaktozy dla syntezy m.in. galaktocerebrozydów, trzeba sobie uświadomić, że aktywna galaktoza (UDP-gal) w wymienionym już cyklu Leloir może powstawać z glukozy dzięki galaktozo-4-epimerazie i w ten sposób być wbudowywana do glikolipidów. Wydajność tego procesu jest olbrzymia gdyż u dorosłego w ten sposób syntetyzowanych jest ok. 1 000 mg galaktozy/dobę, a wydajność niemowlęcia jest w tej materii proporcjonalnie większa [5]. Cały cykl Leloir ilustruje rycina 1.
 

Ryc. 1. Cykl Leloir czyli przemiany galaktozy zarówno jako źródła energii jak i reszt galaktozowych do syntezy m.in. galaktolipidów. Kluczowa rolę w przemianie glukozy w galaktozę i odwrotnie odgrywa enzym oznaczony na rycinie numerem 4. (galatozo-4-epimeraza) 


Fizjologia trawienia laktozy

Laktoza pod wpływem laktazy rozpada się na glukozę i galaktozę, które za pomocą odpowiednich transporterów wchłaniane są do enterocyta a następnie do ustroju [6]. Najlepiej proces ten w warunkach fizjologicznych ilustruje rycina 2. W fizjologicznych warunkach jelito cienkie jest ubogie w bakterie (101–4/ml) w związku z czym ewentualne resztki niestrawionej laktozy nie ulegają w tym odcinku fermentacji.
 

Ryc. 2. Mechanizm trawienia laktozy i wchłaniania glukozy i galaktozy


Aktywność laktazy w ewolucji czł

...

Ten artykuł jest dostępny tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się.

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI