Przewód pokarmowy człowieka jest jednym z najgęściej zasiedlonych ekosystemów mikrobiologicznych [1]. Nasza mikrobiota, na którą składają się nie tylko bakterie, ale też grzyby, pajęczaki, wirusy i pierwotniaki [2], pełni kluczową funkcję zarówno dla naszego zdrowia, jak i w chorobach. Szacuje się, że w jelicie grubym człowieka bytuje około 500–1000 gatunków bakterii [2]. W badaniach wykazano, że ludzka mikrobiota odgrywa również ważną rolę w rozwoju prawidłowo funkcjonującego układu pokarmowego [1]. Udowodniono także, że dysbioza jelitowa, czyli zaburzenia w składzie ilościowym i jakościowym drobnoustrojów [3], ma wpływ na rozwój różnych chorób przewodu pokarmowego, takich jak nieswoiste zapalenia jelit, zespół jelita drażliwego, rak żołądka, chłoniak z tkanki limfatycznej związany z błoną śluzową, otyłość, a także martwicze zapalenie jelit [1].
Mikrobiota a probiotyki
Kolonizacja przewodu pokarmowego, jak i całego organizmu, rozpoczyna się w trakcie porodu, a w świetle najnowszych badań być może również w okresie płodowym [4].
Przy porodzie noworodek ma kontakt z dobroczynnymi bakteriami, między innymi z rodzaju Lactobacillus oraz Bifidobacterium, które to wykazują właściwości probiotyczne [5]. Od początku życia mikrobiota wykształca się oraz zmienia pod wpływem środowiska, sposobu odżywiania oraz wielu innych czynników [6].
Probiotyki, z greckiego pro bios, czyli dla życia, są definiowane jako żywe drobnoustroje, któr...